martes, 10 de diciembre de 2013

MALLERENGA CUALLARGA


 MALLERENGA CUALLARGA

Aegithalos caudatus
Cuallarg, Cueta llarga, Primavera cuallarga, Senyoreta

Hom la considera com una espècie totalment sedentària a Catalunya i Andorra, però durant els mesos en què no s'ocupa de la tasca de la nidificació, porta a terme curts desplaçaments per les rodalies de l'àrea de cria, generalment en estols de nombre variable d'individus. També poden, en ocasions, fer-ho conjuntament amb altres espècies, com per exemple el Raspinell comú (Certhia brachydactila), el Bruel (Regulus ignicapillus) o junt amb altres espècies de mallerengues (Parus spp.).

És versemblant que la Mallerenga cuallarga pugui ésser capaç de realitzar moviments de certa consideració, principalment a la regió pirinenca, per motius de caràcter climàtic.
Els primers dies de març les mallerengues cuallargues ja poden haver començat la construcció del seu niu singular, que tan pot ser situat en un arbre com en esbarzers.

La Mallerenga cuallarga comença la posta dels ous els darrers dies de març o durant la primera quinzena d'abril, posteriorment pot tenir lloc una posta de reemplaçament.

Biometrai del ous: 81 ous del Penedès. Mitjana: 14,45x11,00. Mides extremes: 16,60 - 13,50x11,90 - 10,10.

Nombre d'ous per posta: 18 postes del Penedès, Guilleries i Maresme. Mitjana: 8,38; 4 ous: 1, 6 ous: 1, 7 ous: 1, 8 ous: 4, 9 ous: 9, 10 ous: 1 i 11 ous: 1.

La Mallerenga cuallarga és una espècie forestal per excel·lència. La trobem tant en els boscos propers a les costes com a la serralada pirinenca, i és abundant a toa mena de boscos amb densa vegetació i en arbredes properesa als rius, però és també prou freqüent que nidifiqui en l'ampli ventall de boscos de coníferes que ocupen bona part dels terrenys forestals del país. Tampoc no és rar que criï en alzinars, rouredes i, àdhuc, en fagedes.

Tant el mascle com la femella cooperen en la construcció del niu, que té una forma ovoide i un forat que servei d'entrada en una part lateral superior.
Comparativament amb la mida de l'ocell, el niu té una grandària considerable. Els materials que serveixen per a la construcció de les parts exteriors són moltes i líquens; tot el conjunt fa que sigui molt difícil de localitzar-lo i moltes vegades passa desapercebut. L'interior del niu és tapissat amb llana i plomes.

La mallerenga cuallarga, pot ésser, en ocasions, i es pecialment durant l'època de nidificació, d'alguna manera dificultosa de localitzar; tant el cant, que és molt apagat, com el niu que és molt mimètic, poden ésser circumstàncies que expliquin, en part, que a bastants de les quadrícules UTM no se l'hagi localitzat com a nidificant segur.

Tenint en compte això i les dades expressades en el mapa de distribució, creiem que la Mallerenga cuallarga cria a totes les comarques de Catalunya i al Principat d'Andorra. Cal destacar, però, l'absència en les quadrícules on no es troben masses forestals: bona part de la plana de Lleida, el delta de l'Ebre, la plana de l'Alt Empordà i l'estatge alpí d'algunes comarques dels Pirineus.

Vicenc Bros


Jordi Muntaner, Xavier Ferrer i Albert Martínez-Vilalta.  Atlas dels ocells nidificants de Catalunya i Andorra. Barcelona: Ketres Editora, 1984. ISBN: 84-85256-40-9





No hay comentarios:

Publicar un comentario