jueves, 4 de diciembre de 2014

TALLAROL ESPARVERENC (Sylvia nisoria)


Bio-Foto.com
TALLAROL ESPARVERENC (Sylvia nisoria)

L 15,5-17 cm

Cria a arburstos alts amb arbres disperso a terrenys oberts, però també a clarianes arbustives de boscos oberts; comparteix hàbitat amb l'escorxador. Estival. A la península Ibèrica i a les Illes Balears és accidental, amb dos registres homologats abans del 2008. Tímid, se'l pot veure volant entre arbustos, i a la primavera en el seu cant de vol quasi horitzontal.

Identificació: Tallarol gran i de cua llarga. Cobertores alars i terciàries amb vores més o menys pàl·lides. Blanc a les puntes de les rectiurs. --Mascles adults: iris groc brillant. Parts superiors, gris plom, més fosques al cap; voes blanques visibles a cobertores alars i tericiàries. Parts inferiors completament, estretament i profusament vermiculades de gris fosc. --Femelles adultes i mascles  com el mascle adutl però iris d'un groc una mica més apagat, parts superiors més gris marronós i barrde primer any;at de les parts inferiors no tan patent i complet (la femella del primer any quasi sense barres, amb un to més marró per damunt i l'iris marró groguenc). --Primera tardor: marró grisós per damunt, gris ocraci i sense barres per sota. Iris fosc. Es distingeix per vores gris ocari pàl·lid a terciàries i cobertores.
Veu: Reclam característic, un espetec sonor que s'esvaeix cap al final, un "trrrrr't't't't que recorda vagament un Pardal comú rondinaire; de vegades també s'afegeix al cant. Cant com el del Tallarol gros, però quasi sempre audiblement més dur i aspre, i amb un to una mica més alt. Encara més similar és el cant extàtic d'algunes Tallaretes vulgars, fet que obliga a escoltar el reclam espetegant o a veure l'ocell abans de poder identificar-lo amb certesa.

Font text: Guia d'ocells. Europa i regió mediterrània / Lars Svensson. -- Barcelona: Edicions Omega, 2010 -- ISBN: 978-84-282-1534-3


No hay comentarios:

Publicar un comentario